Voordat je begint met het aanbrengen van de olie op je haar, moet je waarom waarom koudgeperste oliën en de Oliehaarbehandeling in het bijzonder zo cruciaal zijn.

OLIËN, HAAR EN MOLECULES

Er is een bijzondere factor die haaroliën karakteriseert die geen enkele shampoo of balm heeft. Oliën zijn namelijk opgebouwd uit hele kleine moleculen die alle haarlagen van het haar kunnen penetreren om een diepe voeding en regeneratie te bieden. De moleculen in de oliën werken als goed georganiseerde reorganisatiecrew die je haar kan herstellen – steen voor steen.

Hoewel dat niet alles is. Oliën zijn volledig natuurlijk en veilig, daarom bieden zij een effectieve behandeling voor hoofdhuid en haarzakjes. Je moet je bewust zijn van het feit dat dit precies de plek is (in de hoofdhuid en haarfollikels) waar de schoonheid van jouw haar begint – een haarzakje is de gezondheidsfabriek van jouw lokken. Zondere een goede haarzakjesverzorging zouden de lokken simpelweg verschrompelen, uitvallen, stoppen met groeien, dun en broos worden.

Trattamento dei capelli dell'olio

HAARPOROSITEIT

De gunstige, schade-herstellende moleculen, waar de oliën uit bestaan, hebben niet dezelfde grootte… en gelukkig maar, want de haarstructuur varieert ook. Elk van ons heeft een ander haartype wat gemakkelijk kan worden gedefinieerd dankzij haarporositeit.

Ter verduidelijking, haarporositeit wordt bepaald door de mate waarin haarcuticula verheven zijn op het haaroppervlak. Hoe groter de opening tussen een cuticula en het haar waar het vanaf komt, hoe groter de haarporositeit. Er zijn drie hoofdcriteria die de haarporositeit definiëren. Hiervan kun je leren of;

  • jouw haar een lage porositeit heeft (haarcuticula overlappen elkaar nauw, lokken zijn glad en relatief dik, helaas is het haar moeilijk te stylen)
  • jouw haar een medium porositeit heeft (haarcuticula zijn ietwat opgeheven, wat van invloed is op de uitstraling en de conditie van het haar; de lokken zijn kroezig, ze zijn niet zwaar en niet dik, de puntjes beginnen gespleten te raken, het haar wordt gemakkelijk aangetast door staticiteit, het vereist speciale verzorging, vooral tijdens de zomer en de winter, gifstoffen uit de externe omgeving kunnen de haarstructuur in komen en de binnenste structuur verpesten)
  • jouw haar een hoge porositeit heeft (dit betekent dat het haar heel zwak is, broos, dun en uitgedroogd, het absorbeert snel water en gifstoffen uit de omgeving, is breekbaar en kroezig)

HAARPOROSITEIT EN NATUURLIJKE OLIËN

Je haarporositeit kennen wordt gezien als enorm belangrijk omdat het je in staat stelt om de juiste haarverzorging te kiezen die perfect matcht met jouw lokken. Natuurlijk kan de haarporositeit worden gemeten bij een tricholog. Desondanks, een zorgvuldige haarobservatie gecombineerd met omschrijvingen van haarporositeit kunnen je helpen om je lokken onder de juiste categorie te plaatsen.

HAARPOROSITEIT THUISTEST

Als je nog steeds niet zeker weet welke porositeittype jouw haar is, voer dan een briljante en eenvoudige haarporositeittest uit.

Neem een schone haar die vrij is van eventuele conditioners en andere haarstylingproducten en doe het in een kom water. Na 10 minuten kijk je wat er gebeurd is met je haar:

  1. Het haar drijf op het oppervlak – je hebt laag poreus haar
  2. Het haar drijft ergens in het midden van de kom – je hebt medium poreus haar
  3. Het haar is naar beneden gevallen en heeft de onderkant van de kom bereikt – je hebt hoog poreus haar

HAARPOROSITEIT – IS HET GEKOPPELD AAN DE STAAT VAN DE HAARGEZONDHEID?

Zeker zijn deze twee dingen verbonden met elkaar.

Hoe hoger de haarporositeit, hoe meer beschadigd en uitgedroogd het haar is.

Echter, het betekent niet dat laag poreus haar volledig gezond is. Elk haartype heeft zijn eigen problemen om mee om te gaan. Ter demonstratie, vrouwen met hoge porositeit haar steken de meeste moeite in het maken van het kapsel naar wens. Hoog poreus haar moet voortdurend worden beschermd tegen schade, regelmatig worden gehydrateerd en gevoed. Echter, het betekent niet dat een lage porositeit haar geen verzorging vereist. Het belangrijkste probleem is het gebrek aan flexibiliteit; dit soort haar is stijf en moeilijk te stylen. Vrouwen met laag poreus haar leiden vaak aan problemen met de hoofdhuid, zoals overmatige talgafscheiding, wat het haar vettig maakt en tegelijkertijd de haarzakjes verzwakt en bijdraagt aan haaruitval.

Inderdaad, het kennen van de haarporositeit is de sleutel tot het kiezen van een juiste haarverzorging en het bieden van de stoffen aan de lokken die zij nodig hebben.

HOE MATCH JE OLIE MET HAARPOROSITEIT?

Haaroliën kunnen worden gepaard met het type haarporositeit door de inhoud van bepaalde vetzuren te bekijken die een olie bevat. Elke zuur uit de omega-groep heeft een andere grootte van de moleculen die passen in de gaten die zijn veroorzaakt door openstaande haarcuticula; en zo matchen zij de haarporositeit. Hier is het schema wat jou zal helpen met het matchen van een olie met de haarporositeit:

LAAG POREUS HAAR

Kies haaroliën die verzadigde vetzuren bevatten, degenen met kleine penetrerende moleculen. Dit soort olie is vooral: kokosolie, babassu-olie en palmolie.

MEDIUM POREUS HAAR

Kies oliën die enkelvoudig onverzadigde vetzuren bevatten uit omega-7 en omega-9. De moleculen zijn semi-penetrerend. Deze soort olie is vooral: arganolie, macadamia-olie, amandelolie, avocado-olie en sesamolie.

HOOG POREUS HAAR

Kies oliën die meervoudig onverzadigde vetzuren bevatten uit omega-3 en omega-6. De moleculen zijn groot dus ze matchen met de openingen van de wijd open haarcuticula. Deze soort olie is vooral: lijnzaadolie, pompoenzaadolie, zonnebloemolie en maïsolie.

Het matchen van de olie met de haarporositeit is een enorme stap die moet worden genomen om je haar mooi te maken. De laatste kleine stap is het kiezen van de meest geschikte methode van Haaroliebehandeling.

Olie kan worden aangebracht op het haar op verschillende manieren.

Houd in gedachten dat de beste effecten ALTIJD worden geboden door het aanbrengen van olie op niet alleen de lokken maar ook (vooral) op de hoofdhuid. Alleen deze methode levert diepe regeneratie voor het haar. Uiteraard zijn er ook oliën die niet moeten worden gebruikt voor het uitvoeren van een Haaroliebehandeling. Dit zijn vooral oliën in haarstylingproducten. Dergelijke cosmetica verbeteren de haarstructuur niet voor lang.

MANIEREN VAN HET TOEPASSEN VAN EEN HAAROLIEBEHANDELING

  1. ‘S NACHTS – breng de olie aan op droog of vochtig haar en hoofdhuid. Echter, als je geen tijd hebt voor een behandeling ’s nachts of als je simpelweg niet houdt van slapen met je haar bedekt in olie, laat de olie dan slechts een uur of twee zitten. Het draait allemaal om de olie die genoeg tijd heeft om je haar te behandelen.
  2. VOOR EEN KWARTIER – gebruik de olie net voor het gebruik van shampoo – breng het aan op droog haar en spoel het dan uit. Je kunt de olie ook aanbrengen op vochtige lokken in plaats van een regelmatig haarmasker.
  3. MET EEN CONDITIONER – je kunt een paar druppels olie aanbrengen aan je favoriete haarconditioner om de werking van het product te intensiveren.
  4. ALS DROOG HAAR SERUM, NA HET WASSEN – deze method is vooral gericht op het temmen en snelle verfraaiing van het haar. Het beschermt de lokken tegen hoge temperaturen, zorgt voor de haarpuntjes en geeft ze een prachtige glans.